Media

Med pennan som vapen

– Jag vill alltid se hur långt jag kan gå och hur mycket jag kan röra om.

Han är den provocerande författaren som var med och grundade det republikanska partiet som körde ut Sovjet ur Armenien. För det har han betalat ett högt pris i form av både mordförsök och anklagelser om förberedelse till statskupp. Vahe Avetian är veterinären som kom till Sverige som politisk flykting, nominerades till riksdagen och gärna skulle genomföra den där statskuppen, om han bara visste hur man gör.

De nya vännerna i Kårböle hänvisar ofta till Vahe Avetian som “veterinären”. Och det ligger inga felaktigheter i det attributet, då Vahe planerar att arbeta som privatveterinär på orten. Men i hemlandet Armenien skulle nog människor beskriva honom på annat sätt. Där är han en av grundarna till det republikanska partiet som drev ut Sovjet ur Armenien och deklarerade landets självständighet 1991. Där är han författaren som vågar öppna munnen för att kritisera de sovjetiska krafterna som fortfarande styr i landet. I Armenien är han mannen som kandiderat till presidentskap i exil och för det kommer att dömas till fängelse för förberedelse till statskupp om han någonsin återvänder hem.

Själv ser Vahe Avetian sig idag främst som en far, och framför den sprakande brasan i det nyrenoverade huset i Kårböle berättar han sin historia.

– Vi i det republikanska partiet designade våra militära aktioner i månader för att återta Armenien utan att skada någon, tanken var aldrig att kriga mot det ryska folket. Och de ryska pojkarna på militärbaserna lade benen på ryggen så snart vi bad dem åka hem, de ville ens vara i där, säger Vahe.

För första gången på länge kunde Armenien uppleva känslan av rättigheter och en relativt fri press, men den glädjen kom att bli kortvarig.

– Vi var fria men saknade erfarenhet av att styra ett land, så det var enkelt för Sovjet att komma tillbaka, säger Vahe.

Denna gång tog sig den ryska underrättelsetjänsten rollen som granne, vän och arbetskamrat. De fanns överallt och nominerades till tjänstemän, myndigheter och liknande högre poster.

– Det många inte förstår är att Ryssland inte behöver vara med i FN för att påverka, då de fortfarande har stort inflytande i sina tidigare kolonier. Se bara på länder såsom Armenien, Vitryssland och Kazakstan som alltid röstar efter ryskt intresse, säger Vahe.

Han och partiet fortsatte att kämpa och driva den nyvunna självständigheten, men priset de fick betala yttrade sig i både hot, blod och död.

Det är nu över 20 år sedan Vahe fattade ett av de svåraste och mest avgörande besluten i sitt liv.

– När jag blivit utsatt för mordförsök två gånger väntade jag inte på ett tredje, så jag tog mina söner och deras mor och begav mig till Sverige för att söka politisk asyl.

I Sverige välkomnades han och skulle efter två år komma att få uppehållstillstånd, men under den här tiden förbjöds han att återvända till hemlandet.

– Jag ville lämna mina barn i säkerhet, återvända och fortsätta min politiska kamp men efter två år var de flesta av mina vänner döda eller satta i exil.

Men den politiska karriären tog inte slut där och 2002 nominerade Centerpartiet honom till Kommun, Landsting och Riksdag, den första nomineringen av två. Någon plats i riksdagen blev det inte, men Vahe såg till att ta vara på tiden.

– En riktig politiker vet hur man använder kandidatperioden för att föra fram sina egna idéer, jag startade en ideell skola för ungdomar i Armenien.

Ett projekt med målsättning att utbilda ungdomar inom kommunikation och datahantering. Efter ett år involverade projektet över 600 ungdomar. Parallellt ledde han en fritidsgård i Sollentuna. För den insatsen belönade Sollentuna kommun honom med ett diplom för “lovvärd insats”.

Vahe beskriver sina 20 år i Sverige som en fin tid, han var utbildad och duktig med språk så det var inte svårt att komma till ro. Mötet med den svenska yttrandefriheten var ett välkommet inslag efter åratal i förtryck.

– Jag vill alltid se hur långt jag kan gå, hur mycket jag kan röra om. Jag skrev mycket skit om Sverige men skillnaden här är att jag istället blev nominerad till riksdagen!

Vahe är författaren bakom åtta böcker med starka politiska budskap. Och böckerna de både inspirerar och provocerar när presidenter och höga ledare får sig en känga. En grov översättning från boken “Independence Army” lyder “visa mig en intellektuell person som lovordar politiker och jag ska visa dig en rövslickare”.

En av dessa böcker är också anledningen till att den Armeniska regeringen anklagar Vahe för förberedelse till statskupp. Det är ett krafttag från regeringen för att hindra honom från att återvända och kandidera som president i exil, något han tänkt göra 2008 och 2013.

– När de frågade svarade jag att jag gärna hade planerat en statskupp, om jag bara visste hur man gör. Men nu väntar rättegång och fängelse om jag återvänder hem.

När dörrarna till hemlandet stängts begav sig Vahe till Los Angeles för att föreläsa, och blev snart varse om att hans politiska budskap väckt känslor även där.

– Turkar och Armenier har en lång historia av krig och massakrer, i en av mina böcker förespråkar jag att vi kan vara vänner. Det finns ett armeniskt nazistparti i USA som inte tyckte om detta, så jag ställdes inför rätta för att ha misshandlat en person ur paritet, som jag såklart aldrig sett, berättar Vahe.

Det var där i Los Angeles han mötte Stefan Eriksson, även känd som “Tjock Steffe” och ledare för Uppsalamaffian under 90-talet. Eriksson åtalades och dömdes till tre års fängelse efter att ha stulit och kraschat en Ferrari för 1,2 miljoner dollar, och fick både plats i media och hjälp från svenska myndigheter.

– Jag var oskyldigt anklagad av ett nazistiskt nätverk, svensk medborgare och tidigare nominerad till riksdagen men fick ingen hjälp alls. Det var som att få en käftsmäll av det svenska systemet, berättar Vahe.

Rättegången skulle komma att ta nästan två år och efter att ha förklarats oskyldig återvände Vahe till Sverige, enbart för att åter igen skaka det svenska systemets kalla hand. Under tiden i USA hade de obetalda räkningarna gått till kronofogden och han fann sig nu utan både bostad och arbete. Han begav sig då till Georgien för att bo med en vän en period, i väntan på att saker och ting skulle reda ut sig.

Men det gjorde de inte.

– Så en dag gick jag till den svenska ambassaden i Georgien och berättade att jag kommer att åka tillbaka till Armenien för att sitta i fängelse där.

Något som satte fart på systemet och några dagar senare kunde Vahe återvända till Sverige och en ny lägenhet. De kommande åren kom att bli lite lugnare med veterinärstudier, och målet är bara några tentor bort.

Det är nu två år sedan Vahe satte sig i bilen och körde genom Sverige i jakt efter en ny bostad till rimligt pris med lagom avstånd till Stockholm. Och där i skogen låg Kårböle, hans framtida hem fyllt med vänliga människor och ett Wärdshus som serverar utsökt mat.

– Här kan jag stationera mig som veterinär och skriva mina böcker samtidigt som jag ser min dotter växa upp, konstaterar Vahe.

Men den som en gång brunnit för något slutar inte att brinna bara för att nya prioriteringar tar plats i livet. När jag kontaktar Vahe igen svarar han att han också sitter och skriver, närmare bestämt en artikel “om tjuvpacket i Armenien som kallar sig regering.”

– Självständighet är inte en princip, det är en mänsklig rättighet och demokrati. Allt annat är förtryck, förklarar Vahe med orubblig beslutsamhet.

Sovjet och Armenien

Sovjetunionen existerade mellan åren 1922 till 1991 under ledning av Kommunistpartiet som kontrollerade sovjet med hjälp av underrättelseorganet KGB.

De idag deklarerade självständiga länderna som tidigare tillhörde Sovjetunionen (från och med 1956): Ryssland, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Estland, Lettland, Litauen, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Moldavien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina samt Uzbekistan.

Vahe Avetian

Vahe är 50 år gammal och sedan två år bosatt i Kårböle med fru och dotter. Han arbetade som veterinär i Armenien och har nu ett fåtal tentor kvar innan han kan börja arbeta som privatveterinär i Kårböle. Hans tre söner är bosatta i Stockholm där Vahe under 20 år var aktiv inom politiken och mänskliga rättigheter. Han är en känd internationell författare som blivit en stark influens inom armenisk litteratur och politik.